KOUTY - RYSÍ SKÁLA

Věděli jsme, že chceme jet v Jeseníkách lanovkou. Ze začátku jsme se přikláněli k lanovce v Ramzové, vyjet s ní na Čerňavu a projít se na Šerák, Keprník, atd. Nakonec jsme se ale rozhodli, že tento výlet podnikneme třeba příští rok a vyhrála lanovka v Koutech nad Desnou.


Kouty nad Desnou jsou výchozím bodem pro mnoho aktivit v jakémkoliv ročním období. Kromě výjezdu lanovkou na Medvědí horu a procházku naučnou stezkou Rysí skála, kterou jsme vybrali my ... můžete podniknout např. exkurzi do elektrárny Dlouhé stráně. Více informací o areálu i aktivitách naleznete zde: https://www.kouty.cz/


Ale nyní zpět k našemu výletu. Auto jsme nechali zaparkované zdarma u areálu Kouty. Na pokladně jsme si zakoupili jízdenky na lanovku. Původně jsme chtěli jet jen nahoru, dolů sejít pěšky, ale paní pokladní nám doporučila sjet lanovkou i dolů, neboť je hora - resp. sestup hodně prudký.
A porovnání ceny pro dospělého: 280 Kč/jízda nahoru - 310 Kč/jízda tam a zpět. Dítě platí jednotnou cenu 50 Kč. Bližší informace o cenách zde: https://kouty.cz/cenik-leto


Pěší cesta k dolní stanici lanovky od areálu Kouty, kde jsou pokladny trvá asi pět minut - cca 300m do kopce


Lanovka je 6místná a převáží se i kočárky, kola a koloběžky.





Když nahoře vystoupíte z lanovky, tak spatříte kousek od ní rozhlednu u Tetřeví chaty, kousek za ní je bar u Medvěda. Vyráží odtud i mikrobus k Dlouhé stráni.





Nejprve jsme vystoupili na rozhlednu, z které byl krásný výhled.




A pak už jsme vyrazili na naučnou stezku Rysí skála. 









Ta se opírá o příběh zbloudilé rysice s mláďaty, jež nalezne úkryt na vrcholu Medvědí hory. Naučná stezka je dlouhá necelé dva kilometry a najdete na ní pár zastavení, pár interaktivních prvků, dřevěná zvířátka, chýši Praděda, aj..  Na tabulích se seznámíte s příběhem a přírodou této krajiny.














Cesta vede ze začátku mírně do kopečka, převážně lesem.





Nádherný byl výhled do okolí od Rysí skály. Přiznám se však, že já jsem se na vybudovanou vyhlídku neodvážila. Můj strach z výšek mě tentokrát dál nepustil :-) Tak jsem kluky aspoň vyfotila. Ale i tak jsem viděla hodně :-)  PS: i pánvička je v přístřešku k dispozici










Kája u rysice s mláďaty :-)




Naučná stezka je okružní, dovede vás zpět k lanovce.


Dole u areálu Kouty jsme si ještě v rychlosti prošli Pohádkový les. Jedná se o dřevěnou "expozici", kde uvidíte Perníkovou chaloupku, dřevařství, lelkující uhlíře, lesní železnici a pár hřibů
(také dřevěných). 












Komentáře

  1. Tohle místo můžu vřele doporučit. Jeseníky obecně máme rádi. Jezdíme tam pravidelně na kola. Teda hlavně pravidelně poslední tři roky. :D Je to tím, že jsem pořídil na auto nosič na kola, takže už nemusíme půjčovat po známých, ale máme pěkně hezky svůj. Takže to se vyplatí. Ale určitě to všem doporučujeme. :) Jen to chce pečlivě vybírat trasy, aby vás nepřekvapila jejich náročnost. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Rysí skále je to moc pěkné. Jeseníky jsou super. Nám to místo objevily rady cestovní pojišťovny, se kterou jsme řešili dovolenou v zahraničí, ale dělá tam známá, tak nám poradila i to, kam se jezdí po Čechách. A nakonec jsme to spojili právě s tím, že jsme byli v Polsku, tak jsme se tam na jeden den zajeli podívat. Moc hezký výlet. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat