PROCHÁZKA JETŘICHOVICE - DOLSKÝ MLÝN - VYSOKÁ LÍPA

Prvním výletem, na který jsme v rámci našeho pobytu vyrazili, byl "Dolský mlýn".



Hned vedle informačního centra v Jetřichovicích je rozcestník, který nás navigoval, že máme vyrazit po žluté turistické značce (cca 4 km).



Komu se to zdá být moc, může jet od infocentra autobusem na zastávku Jetřichovice, Starý mlýn, čímž si ušetříte 1,5 km.

Z Jetřichovic od infocentra vede cesta po silnici, ale je rovinatá, moc aut nejezdí, tak se to dá v pohodě ujít.  Kousek za zastávkou Jetřichovice, Starý mlýn, minete moc hezký penzion Starý mlýn.

A pak už jdete přírodou dále po žluté.

(Pokud jste cyklisté, tak platí pro vás to samé, cyklostezka č. 3076 vede od infocentra k rozcestníku Nad mlýnem)



Krátkou přestávku jsme na svačinu a osvěžení jsme dali u pramene sv. Huberta. Voda z pramene je osvěžující, chutná, jen trochu železitá.



U rozcestníku Královský smrk je starý železobetonový most přes řeku Kamenici ve Ferdinandově soutěsce. Patří k nejstarším svého druhu v ČR i v tehdejším Rakousko-Uhersku. Pochází z roku 1902.
Kousek od něj by měl být královský smrk dosahující výšky 35 metrů a starý 200 let. O něm vím až teď :-)



U turistického rozcestníku Nad mlýnem odbočuje cyklostezka doleva a z kopce dál dolů k Dolskému mlýnu vede jen žlutá turistická značka (+naučná stezka Růžová).


A už jsme u "hlavního cíle" našeho výletu - Dolského mlýna. V dnešní době už se jedná o pouze o zachovalou zříceninu. Dolský mlýn naleznete na soutoku Kamenice a Jetřichovické Bělé a pochází z roku 1515. Dolský mlýn je volně přístupný po celý rok, neplatí se žádné vstupné. Kromě pohádky Pyšná princezna z roku 1952 se tu natáčela v roce 2008 pohádka Peklo s princeznou.






















Když jsme se u Dolského mlýna podívali na rozcestník, měli jsme možnost se buď vrátit stejnou cestou do Jetřichovic, nebo jít 1,5 km do Vysoké Lípy a dojet do Jetřichovic autobusem. Zvolili jsme druhou variantu a čekal nás pěkný výšlap vzhůru po modré turistické značce. V duchu jsem si nadávala, že jsem přestala s každodenním cvičením, protože to bylo celkem náročné. Nicméně jsme to všichni zvládli, Kája dokonce s úsměvem. To se pak dostavují ty bláznivé pocity, že máte v plánu utahat dítě na výletě a ve finále odrovnáte sebe.





Modrá turistická značka nás dovedla až k zastávce autobusu Vysoká Lípa - hotel Lípa, odkud nám jel za 15 minut autobus do Jetřichovic. U hotelu jsme se stihli osvěžit zmrzlinou a Kája si pohrál na dětském hřišti.







Komentáře