BLUDOV - Habermannův mlýn - Pradědovo dětské muzeum

Když jsme hledali místo, kam vyrazit poslední den našeho pobytu v Jeseníkách, bylo nám několika rodinami z našeho rekreačního zařízení doporučeno Pradědovo dětské muzeum v Bludově. Tak jsem si na google našla Bludov a pátrala, co se tam vše nachází.

Kromě lázní, zámku, rozhleden v okolí jsem narazila i na jednu zajímavost. Habermannův mlýn a Habermannovu vilu. Místa, kde se staly historické události, které asi většina z nás zná z filmu režiséra Herze "Habrmannův mlýn", filmového dokumentu režisérů Jančárka a Maryšky, případně z knihy spisovatele  Urbana. Stavba Habermannovy vily byla dokončena v roce 1920, v příštím roce tedy oslaví sto let. V současné době je z vily penzion a restaurace. Habermannův mlýn vidíte na fotce, do areálu jsem se neodvážila. Mezi oběma objekty vede rušná silnice a je jí obtížné přejít v klidu.




a nyní k hlavnímu cíli našeho výletu 
PRADĚDOVO DĚTSKÉ MUZEUM 
http://www.pradedovomuzeum.cz/






Muzeum jsme navštívili první pátek v září, kdy jsou děti již ve školkách a školách, takže jsme tam byli po celou dobu asi jen tři rodiny. Nebyl tedy ani problém s parkováním hned u objektu. 

Muzeum je otevřeno celoročně. 

Otevírací doba pro běžné návštěvníky - od září 2019 - mimosezonní
PO, ÚT, ČT - zavřeno
ST, PÁ, SO, NE - otevřeno od 9 - 18h

Muzeum hravou a interaktivní formou seznámí děti (i dospělé) s přírodou, historií a řemesly týkající se Jeseníků. Rozdělené je na dvě části - venkovní i vnitřní. 










Měli jsme štěstí na počasí, tak začátek našeho poznávání i jeho závěr jsme strávili ve venkovním areálu. Jsou zde dřevěné herní prvky, k dispozici jsou balonky, lopatky, kyblíky, odstrkávadla i kola. Mě zaujala i minizahrádka u objektu, kde pěstují různé druhy bylinek a jahůdky. 

















Vnitřní část je rozdělena do dvou pater. V přízemí se nachází pokladna s možností koupě suvenýrů. Paní "pokladní" byla velmi příjemná, poradila nám, jakou vstupenku koupit, uplatnila  nám sama od sebe rodinnou slevu a seznámila nás s tím, kde co najdeme. 

Do horního patra se můžete dostat po schodech, případně výtahem. V horním patře je expozice - rozdělená na několik částí. 







































Co se mi strašně líbilo, byla "kuchyňka", kde jsme se obsloužili sami. Důvěřují zde v poctivost návštěvníků, kteří do prasátka hodí peníze v hodnotě své útraty a ještě po sobě umyjí nádobí. Platili jsme zlaťáky - resp. ceny byly uvedeny ve zlaťácích, ale do prasátka jsme samozřejmě hodili koruny české …  Za zmrzlinu pro tatínka a horkou čokoládu s výborným perníkem pro maminku jsme platili 5,5 zlaťáků - resp. 60 Kč. 


































Komentáře