HORA MATKY BOŽÍ - poutní místo HEDEČ






Město Králíky nabízí kromě historie vojenské mj. i historii náboženskou.



Králický rodák Tobiáš Jan Becker nechal na hoře, která původně byla nazývána Lysou horou, vystavět kostel - Nanebevzetí Panny Marie, jehož stavba byla dokončena roku 1700. Lidé na stavbě pracovali velmi obětavě, nosili cihly a kameny a všechny práce vykonávali ručně, bez nároku na peněžní odměnu. V roce 1700 byl do kostela přinesen milostný obraz P. Marie Sněžné a Lysá hora se přejmenovala na Horu Matky Boží.  V noci ze 7. na 8. srpna 1846 udeřil do kostela blesk a ten vyhořel.

My jsme se na Horu Matky Boží vydali poutní cestou z města Králíky. Cesta vede lipovou alejí, převážně po travnatém povrchu. Zpočátku je pozvolná, ke konci prudší. Od poutního areálu se vám naskytne nádherný výhled do okolí.
















Kostel je otevřen denně a je přístupný všem zdarma. Prohlídkový okruh, který tvoří ambity, krypta, nádvoří poutníků, kaple Svatých schodů a kostel Nanebevzetí P. Marie je pro návštěvníky zpoplatněn.  Na prohlídkový okruh jsme nešli, nezbývalo nám až tolik času.























Otevírací doba:
květen – září: pondělí - sobota 9:00 - 17:00 hod., neděle 11:00 - 17:00 hod.
duben a říjen: sobota 9:00 - 17:00 hod., neděle 11:00 - 17:00 hod.
listopad – březen: pouze pro předem objednané skupiny

Kousek od vchodu je i obchůdek, kde můžete zakoupit klasické suvenýry, ale i poutní - náboženské.
Obsluhuje tam velmi milá paní, která nás dokonce potom ještě venku dohnala, že si Kája v obchodě zapomněl vojenské autíčko.

Po prohlídce areálu jsme vyrazili po zelené - Hraběcí stezce zpět do města Králíky. Během cesty narazíte na odbočku k Mariánskému pramenu, který je jen pár metrů od této stezky. Vyplatí se k němu zajít, obzvláště pokud tam vyrážíte v teplejším počasí a chcete se osvěžit. 











Hraběcí stezkou dál pokračujete, až dojdete k lipové aleji a poutní cestě, kterou jste vyšli nahoru.

Komentáře