Jeseník

Pokud chcete udělat něco pro své plíce, vydejte se do Jeseníků. 
Můžete vyrazit třeba do lázeňského města Jeseník
V roce 1822 zde vznikl první vodoléčebný ústav na světě. Víte díky komu? 


Díky jednomu "obyčejnému" člověku, který zde v Jeseníku žil.  Vincenz Priessnitz.


Narodil se roku 1799 v chalupě, v které se nyní nachází muzeum Vincenze Priessnitze.









Do školy moc nechodil, údajně uměl špatně číst a psát. O to víc se ale věnoval přírodě a sledoval vše, čeho si třeba ostatní nevšimli. Při svých toulkách přírodou opakovaně zahlédl na Studničním vrchu srnu, která si namáčela poraněnou nohu v chladné vodě studánky. Po několika dnech ji spatřil zcela zdravou. Když pak kvůli splašeným koním skončil pod koly vozu, byla mu prorokována invalidita či smrt. Začal si napravovat zlomená žebra sám a doléčil se mokrými studenými zábaly..... vodní doktor byl na světe. http://www.priessnitz.cz/cz/fenomen-priessnitz/





Předtím než vám začnu psát o samotném výletu, chci vás jen upozornit, že se jedná o lázeňské území, v kterém je zakázáno: rozdělávat oheň, kouřit, vodit psy a jiná zvířátka, trhat květiny a chráněné rostliny a dělat hluk. 

Protože jsme na tento výlet měli jen odpoledne, vyrazili jsme "pouze" do balneoparku, háje víly Ozdravy a na hřiště. Chystáme se do Jeseníků ještě v druhé polovině října, tak bych byla ráda, pokud počasí vyjde a bude nám zdraví přát, abychom vyrazili ještě na stezku Vincenze Priessnitze, případně na nějakou promenádu. Stezka V.P. je dlouhá 7 km a měly by na ní být 4 památky a 12 pramenů. 




Protože je parkování v lázních hodně omezené, nechali jsme auto na centrálním parkovišti 
za 80 Kč na den. Odtamtud jsme se vydali po silnici do kopce, asi 1 km, k infocentru. 


Dá se říci, že hned u infocentra Káju zaujala Priessnitzova alej 





Naše další kroky vedly ke Slovanskému a Žofiinu pramenu, které jsme samozřejmě ochutnali. 





Dalším cílem - i kvůli "rehabilitaci" nožiček našeho Káji byl balneopark. Parádní v horkých dnech. Jen jsme tedy nemohli dodržet ty časové rozestupy mezi jednotlivými "procedurami" 










Protože nám zbyla ještě asi hodinky času, prohlédli jsme si další místa - Háj víly Ozdravy - místo, kde se děti setkávají s přírodou, domeček hejkala Zurčaly a Obří výhlednu. 








Káju zaujala i Priessnitzova sprcha, z které zrovna vylezlo pár lidí. 


Závěr výletu Kája strávil s dětmi v lanovém parku a na hřišti. A moc si to užil. 









a ještě pár fotek na závěr 

Priessnitzovo sanatorium - lázeňský dům 


jeden z altánků na promenádě 

Moudrá slova pana Schindlera, nástupce Priessnitze. Ale myslím, že za nás za všechny mohu říci, že nástupci pana Priessnitze jsme my všichni. Když se objeví třeba bolest v krku, suchý kašel, angína či zánět průdušek, většinou dojde na Priessnitzův zábal... 

Přeji nám všem, ať nám zdraví slouží a léky a zábaly potřebujeme co nejméně 










Komentáře

  1. To vypadá skvěle, mockrát díky za tip na výlet. Já zrovna před pár dny přemýšlel, že místo toho, abychom v létě jeli někam k moři bych třeba z https://armik.cz/ objednal nějaké vybavení na kempování a mohli bychom s rodinou projet třeba celou ČR. Myslím si, že i dětem by se to mohlo líbit. U nás je přecejen taky spousta pěkných míst, viz právě váš blog. :)

    OdpovědětVymazat
  2. V Jeseníku je moc pěkně. Škoda jen, že to není moc kout České republiky, kam by se dalo jet klasicky pod stan. To nás totiž s manželkou baví podstatně více než hotely. Prostě kempy, sdílené sprchy, večerní potlachy u táboráčku. Ale jako Jeseník je jinak moc fajn i v zimě. Byly jsme v Karlově studánce a tam je to fakt pecka! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat