Králická pevnostní oblast

Vojenské muzeum Králíky, o kterém jsem zde také psala, je součástí Králické pevnostní oblasti. Králická pevnostní oblast je pásmem československého opevnění budovaného před druhou světovou válkou.



Během našeho výletu jsme navštívili pouze vojenské muzeum, pěchotní srub U cihelny a Dělostřeleckou tvrz Hůrka jsme bohužel viděli jen zvenčí.

Pěchotní srub u  Cihelny (http://www.cihelna.militaryclub.info/) se nachází jen pár minutek pěší cesty od vojenského muzea a  na ceduli hned u muzea bylo uvedeno, že je otevřen. Tak jsme vyrazili.







Sotva , co jsme se u něho objevili, tak šel kolem nás do srubu pán a upozornil nás, že musí odjet a že to jsou tedy technické důvody, proč nebude srub otevřen a prohlídka umožněna. Přitom i na internetových stránkách je uvedeno, že srub lze navštívit v měsících duben–říjen každý den od 9.00 do 17.30 hodin kromě pondělí No nic. Rozhodli jsme se tedy, že vyrazíme do Dělostřelecké tvrze Hůrka.



Provozní doba (garantované vstupy) dělostřelecké tvrze Hůrka je v měsících září - říjen 2019 - denně kromě pondělí - v 11, 13 a 15 hodin. My jsme tam samozřejmě přijeli ve 13,10 h. Pan pokladní nám řekl, že skupina už na prohlídku odešla a že se k nim můžeme přidat, ale nejsme moc oblečení.
Protože jsme o prohlídce nic nevěděli, jak dlouho trvá, atd., tak jsme raději přidání odmítli.

Individuálně - bez průvodce - se prý do prostor nemůže a on se z pokladny vzdálit také nemůže. Jeho slova vzaly za své, když přijely dva autobusy plné mládeže (různých národností - nehovořících česky), kteří zde ani prohlídku zamluvenou neměli. Chvilku trvalo vyjednávání a nakonec se pan pokladní ujal činnosti průvodce, s námi se rozloučil (že máme vyjet autem a uzamkne areál) a vyrazil s mládeží  na prohlídku.










Tím končila naše návštěva Králické pevnostní oblasti v roce 2019 a pokud se nám ještě poštěstí do Jeseníků jet, tak návštěvu těchto tvrzí a srubů zorganizujeme lépe -  na přesný čas a v teplém oblečeni.

Komentáře