DINOPARK PRAHA, HARFA

Přes tři týdny jsme byli doma, protože jsme byli nemocní a brali jsme antibiotika. Když jsme se konečně uzdravili, tak jsme si řekli, že bychom konečně měli někam vyrazit. Chtěli jsme něco pro začátek méně náročného a aby to bylo v Praze. Abychom nemuseli nikam daleko cestovat.  

Slyšeli jsme od přátel a příbuzných už mnoho pochval na mimopražské dinoparky a tak jsme se rozhodli vyrazit na střechu obchodního centra Harfa, kde se nachází pražský DINOPARK.

 
 


Obchodní centrum Harfa se nachází hned vedle O2 arény, pár metrů od metra Českomoravská. My jsme přijeli autem a nechali jsme ho zaparkované  na ulici Sokolovská. V okolí Galerie Harfa se nachází hodně parkovacích zón. Využít však samozřejmě můžete parkoviště obchodního centra, které je rozdělené na několik částí. Pokud navštívíte provozovnu dinoparku, máte prodlouženou dobu parkování na pět hodin. Myslím, že je to dostačující. My jsme v dinoparku strávili zhruba 2,5 hodiny, poté jsme byli ještě půl hodiny venku na střeše a pak ještě asi hodinku v restauraci. Bohužel jsme ale nestihli 4D kino Dinoparku, které je v ceně vstupenky a  nachází se spolu s prodejnou suvenýrů ve druhém patře obchodního centra. Dočetla jsem se totiž v recenzích na internetu, že je dinopark malý a stráví se tam max. 1,5 hodiny. Takže si na to dejte pozor. My bychom tam byli klidně o hodně déle, zvláště kdyby bylo ještě lepší počasí. I tak jsme měli štěstí, vzhledem k tomu, že jsme už skoro v půlce října, tak bylo teplo a svítilo sluníčko.




V dinoparku jsou vystaveny  modely dinosaurů v životních velikostech. U jednotlivých druhů je informační panel, který vám o dinosaurovi prozradí více. Někteří dinosauři vás vyděsí nečekaným zvukem případně pohybem.































Jsou tam i dětská hřiště - spíše pro menší děti, různé interaktivní prvky, virtuální realita (tu jsme si zkusili jen my dospělí, Kája se bál). Zakoupit si můžete i pamětní medaili.







 






VR zóna je místnost, v které se nachází několik křesílek s brýlemi. Ty si nasadíte a ocitnete se rázem v dávné minulosti. Trvá to asi 3-5 minut a pokud jste tento typ brýlí ještě na sobě neměli, tak vás jen upozorním, abyste nekoukali jen  do jednoho místa a nečekali na zázrak jako já, ale abyste se rovnou různě otáčeli, koukali nahoru a dolů a tak různě. Přišla jsem na to pozdě , ale přece, až jsem se zastyděla, jak neznalá jsem. Příště si to užiju mnohem víc. I to málo se mi ale velmi líbilo. Dobrá grafika :-)




 Káju opět velmi bavil "otáčivý tunel galaxie" nebo jak to nazvat, ten si proběhl minimálně 8x a na rozdíl ode mě je schopný se v půlce zastavit, aniž by se mu motala hlava jako mě. Mezitím, co tam on pobíhal, prohlédla jsem si expozici "Cesta do minulosti země -  dekorace přírody, artefakty,  fosilie, atd."









Mezitím, co si vaše dítě zahraje na paleontologa a pokusí se z písku vyhrabat dinosauří kostru, tak můžete posedět u stolečku a dát si něco dobrého z DINO café. Ochutnali jsme též výbornou kopečkovou zmrzlinu u dino stánku - měli několik příchutí, taťka si dal tutti frutti, já sacher a Kája čokoládovou. Kopeček za dvacku. U paleontologického hřiště byl také stánek, ve kterém se můžete nechat potetovat.

Stánek se zmrzlinou
DinoWC

 
 DinoTETOVÁNÍ 
 
 Paleontologické hřiště 
 

 DINO  automaty pro nejmenší
 Posezení u DINO Café 








Ti, co se zajímají o dávnou historii, ať už děti nebo dospělí, se nudit rozhodně nebudou.  

Otevřeno je denně od 9 do 18 hodin v období od 30. 3. do 1. 12. Rodinné vstupné (2+2) vyjde na 450 Kč, což znamená úsporu 50 Kč, než kdybyste platili zvlášť za dva dospělé a dvě děti. Děti do 3 let vstupné neplatí a potkali jsme tam pár kočárků, dá se tam s nimi projít. Vstupné neplatí též ZTP (děti). Dají se zakoupit i sezonní pernamentky. Elektronicky se vstupenka zakoupit nemůže.  

Určitě jsme v dinoparku nebyli naposledy, protože mám ráda místa, kde se dítě nejen pobaví, ale i se něčemu přiučí. Navíc jsem chtěla ještě vidět dvě věci, které jsem neviděla - kromě 4D kina i vzácnou rostlinu wollemia nobilis. Jedná se o druh pravěké borovice, která byla objevena v roce 1994 v počtu pouhých 39 exemplářů v australské divočině. Dle internetových stránek dinoparku je pro botanika setkání s touto rostlinou totéž, co pro biologa setkání se skutečným živým dinosaurem. Když jsem se na tuto rostlinu ptala jedné zaměstnankyně dinoparku, tak mi řekla, že se na zimu umisťuje někam dovnitř.... takže je to důvod vyrazit na jaře do dinoparku zas a spatřit tento zázrak na vlastní oči.





Navíc je to zvláštní pocit,  jste na střeše obchodního centra, a přesto, že neustále máte  na očích O2 arénu a okolní zástavbu, tak když se nedíváte na toto okolí, máte pocit, že se procházíte v horské přírodě, protože všude kolem je tráva a černé borovice. Pak jsme ocenili praktickou vymoženost, kdy celý DINOPARK je osazen nočním cca 1 m vysokým osvětlením, na který jsme si položili foťák a se všemi prehistorickými zvířaty jsme se mohli vyfotit z několika úhlů všichni dohromady pomocí samospouště.




Komentáře