KAŠPERK - HRAD

Znáte šumavské trojhradí ? Tvoří jej hrady Kašperk, Rabí a Velhartice. KAŠPERK je nejvýše položeným královským hradem v Čechách, nejrozsáhlejší hradní českou zříceninou je RABÍ a VELHARTICE ? Tato zřícenina  je prý nejromantičtější. Dva z těchto hradů jsme během dovolené navštívili, Velhartice jsme si nechali na jindy. Hrad Kašperk, který jsme navštívili jako první, můžete znát z pohádky Anděl Páně.

K hradu někteří návštěvníci vyrazili pěšky z obce Kašperské Hory, ovšem stěžovali si, že v tom horku byl kopec hodně náročný. Já tuto trasu nemohu posoudit, my jsme nechali stejně jako většina návštěvníků auto zaparkované na parkovišti České Domky a vyrazili pak pěšky cca 1,6 km. Parkovné stálo 50 Kč za auto a den. Někteří návštěvníci nechali své vozidlo  ještě blíž hradu a to na parkovišti hradu Kašperk. Jen upozorním, že návštěvníků tam bylo vzhledem k prázdninám velmi mnoho a s tím souvisí i velká obsazenost parkovišť. 


HRAD KAŠPERK. 
Vybrat si můžete z dvou návštěvnických okruhů - Stavba hradu a Život na hradě. 
My si vybrali Život na hradě. Vstupné základní je 125 Kč, zlevněné 100 Kč a prohlídka trvá cca 60 minut. 




Zakoupili jsme vstupenky na prohlídku hradu s tím, že má začít až za hodinu. 
Tak jsme si řekli, že zatím posedíme na nádvoří a dáme si něco na zub. 
Kája chtěl hranolky a my klobásy. 

 Jak už jsem psala, lidí zde bylo v tento den  mnoho,
proto byla fronta i "u okénka" na objednání jídla.
 
U stejného okénka se zakoupilo pití, které jsme obdrželi hned.
Ochutnali jsme pivo Klostermann a kolový nápoj s pomerančem Šumavěnku.
Pivo vám dají v zálohovaném kelímku Kašperk, za 50 Kč, který pak můžete vrátit,
nebo si ho můžete ponechat jako suvenýr.  

Protože "kuchaři" v druhém stánku nestíhali objednávky, mohli jsme si objednat hranolky až po třetím vystání  fronty u objednávkového okénka, cca po 40 minutách od prvního pokusu :-) 
Nakonec jsme se ale dočkali a moc jsme si pochutnali. 

Na nádvoří si můžete zakoupit i upomínkové předměty, nebo si můžete prohlédnout informace o architektuře hradu a jeho opravách. 














A vzhůru na prohlídku hradu. Byla moc pěkná, průvodce milý. 


Jak jinak Kája s Karlem IV., který nechal hrad postavit za účelem střežení hranice s Bavorskem, ochrany zdejší naleziště zlata  a zabezpečení důležité obchodní trasy tzv. Zlaté stezky. 








Tady se koupali :-)





Hádejte, k čemu sloužilo toto ....😂



Výhled z hradní věže (5. patro)  


Jestli zaostříte, uvidíte na kopečku Pustý hrádek...




Dostali jsme během prohlídky možnost vzít do rukou zbraně :-) 




Závěrečná část prohlídky hradu. kdy se nesmělo fotit a ani natáčet. V této místnosti proběhla velmi zajímavá videoprojekce  o životě na středověkem hradě. 


Kája si vyzkoušel střelbu z luku. 




A jdeme dál. Od hradu Kašperk na Pustý hrádek. Cesta místy náročnější (zejména v tom dusnu)





PUSTÝ HRÁDEK 
Zřícenina hradu ležící kousek od hradu Kašperk a vede k ní od něj žlutá turistická značka. Stavba měla zabránit případným útočníkům v ostřelování níže položeného Kašperku z výšky. Je volně přístupná. 






Z Pustého hrádku jsme šli po žluté dál (ne zpět ke Kašperku) do Žlíbku
a dále k parkovišti České Domky, kde jsme si dali na chuť u stánku zmrzlinu. 





Naše trasa : 





Komentáře

  1. Na Šumavě jsou skvělé výlety. :) Konkrétně okolí Kašperka mám zchozené za loňské prázdniny, kdy jsem tam vandroval jen se stanem a nějakým základním vybavením. Spal jsem různě po loukách nebo tak, prostě pohodka. Na Kašperk jsem si taky doběhl, když jsem šel kolem. Moc pěkný hrad. :) Určitě ho doporučuju všem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní hodně zajímavě. Takže jsou tam v okolí místa, kde by se dalo pohodlně stanovat? My právě s manželem plánujeme, že bychom někdy začátkem léta sbalili stan a vyrazili přesně na nějaký takový výlet. Je ale pravda, že nějaké vybavení na kempování bychom museli dokoupit. Co nám například chybí je vařič, nicméně to je záležitost pár korun. :)

      Vymazat

Okomentovat