SRNÍ

 Prvním z našich výletů během našeho pobytu na Šumavě byla obec SRNÍ. Nejvíce času jsme strávili zejména v návštěvnickém centru a u vlčího výběhu. 

NÁVŠTĚVNICKÉ CENTRUM SRNÍ - VLČÍ STEZKA, VLČÍ VÝBĚH



Auto je možné zaparkovat na placeném parkovišti návštěvnického centra. Při naší návštěvě však bylo parkoviště plné aut, tak jsme zaparkovali u silnice, stejně jako pár dalších návštěvníků. 

Vstup do návštěvnického centra je zdarma, stejně tak vstup na lávku u vlčího výběhu. 

A jen malé upozornění, pejsky si buď nechte doma, nebo musíte počítat s tím, že je budete muset dát do kotce u návštěvnického centra. 

Pokud přijedete v ten správný čas, můžete vyrazit zdarma na komentovanou procházku, kdy vás průvodce seznámí s životem vlků z výběhu v Srní i s životem vlků ve volné přírodě.
Nemusíte se dopředu telefonicky objednávat. 


Jak je patrné z data a času uvedeného na našich fotkách, my jsme v ten správný čas nedorazili a tak jsme vyrazili lesní naučnou stezkou k výběhu vlků sami. 

K výběhu s vlky vede naučný okruh v délce cca 2 km. Své vědomosti si můžete rozšířit u dřevěných naučných tabulí. Nás více zabavil test, který se týká vlků. Některé odpovědi jsme věděli zcela jasně, jindy jsme tipovali a nakonec jsme si správnost odpovědí ověřili až po návratu zpět do návštěvnického centra. 







Procházka naučným okruhem je velmi příjemná, nemusíte se bát, že by byla fyzicky náročná. 
Stoupání nahoru je pozvolné. 












Tak jsem Vám zde umístila malou ukázku otázek a pokud jste na ně zkoušeli odpovědět, jak jste dopadli ? 

Přicházíme k výběhu, lávka je otevřena od 8 do 19 hodin. Na plotu je upozornění, že je tam zákaz vstupu se psy, nesmí se tam jezdit na kole, nesmí se odhazovat odpadky a nesmí se křičet.  To by mělo být automatické, ale i my se bohužel přesvědčili, že co turisté, to jiné chování.
Samozřejmostí také je, že se vlci nesmí ničím krmit. 

Uprostřed lávky je prostor, kde jsou opět informační tabule o vlcích a můžete  si tam sednout a odpočívat. My tam čekali poměrně dlouho. Popravdě to bylo zejména kvůli tomu, že jsme čekali, až odejdou řvoucí návštěvníci, kteří své děti ještě navíc vybízeli, ať hlasitě vyjí a že vlci určitě přijdou :-( 

 Vlci byli dlouho v dáli a neviděli jsme je. Když už jsme to cca po 25 minutách chtěli vzdát, tak se stal zázrak, vlci postupně seběhli dolů a ukázali se nám. Přišlo mi to jako by to byla vlčí přehlídka. Vždy jeden až dva vlci seběhli níž směrem k nám, aby se pak za chvíli zas vraceli mezi svou smečku. 












U návštěvnického centra se malinkaté děti mohou zabavit na hřišti. Ostatní členové výpravy mohou posedět a dát si třeba svačinu. Kdo nemá svačinu vlastní, může si něco koupit v automatu.  




A co najdete uvnitř návštěvnického centra ? Samozřejmě si zde můžete zakoupit suvenýry. 
Hlavně je tam ale moc pěkná expozice o vlcích -a trochu i o jiných šelmách).
A právě díky této expozici jsme zjistili správné odpovědi na otázky z testu na naučné stezce. 
























A z výběhu vlčího rovnou přeskočíme zpět do obce Srní. Kromě několika naučných tras, na které můžete ze Srní vyrazit... je zde mj. k vidění. 

KOSTEL NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE 







MÍSTNÍ METEROLOGICKÁ STANICE 😂



A PRO NÁS JAKO FANOUŠKY SERIÁLU POLICIE MODRAVA - MÍSTNÍ OBCHOD











Komentáře