ZEMĚRÁJ

Ze Šumavy  směrem do Prahy jsme v neděli 16.8.2020 vyjeli po desáté hodině dopoledne.  Protože bylo pěkné počasí, rozhodli jsme se, že se ještě někde cestou zastavíme. Rozhodovala jsem se mezi Zeměrájem a hornickým muzeem v Příbrami. Nakonec vyhrál Zeměráj. 


Sezóna pro letošní rok sice už skončila, ale my se už nyní těšíme, až tam příští rok opět vyrazíme. Zkuste to také. Věřím, že nebudete litovat. 

Asi je zbytečné se tu rozepisovat, co konkrétně Zeměráj je, podívat se můžete na jejich stránky, kde se o tomto místě dozvíte víc https://www.zemeraj.cz/o-nas/


Teď napíšu o průběhu naší návštěvy a seznámím Vás s tím, co je z mého pohledu důležité.  :-) Auto jsme nechali u areálu na travnaté ploše - zdarma. Hned u tohoto nehlídaného parkoviště je malý stánek, ve kterém zakoupíte vstupenky. Vstupné činí 120 Kč za osobu nad 2,99 let. Děti do 2,99let a držitelé průkazu ZTP zdarma. Uvidíme, jaké bude v příštím roce. U vchodu jsme rovnou směnili i peníze (pro začátek 100Kč) , neboť v tomto Zeměráji mají vlastní měnu a to jsou smíšci. 1 smíšek = 10 Kč.


U vchodu jsme za 2 smíšky koupili letáček - mapu - dobrodružné hry Cesta za pokladem.  Tato dobrodružná hra je vhodná pro věkovou kategorii 5 - 99 let. Mapa je samopropisovací. Jsou na ní uvedeny rýmy, podle indicií pátráte po symbolech, které propisujete do mapy. Ze slov skládáte tajenku, která vám prozradí, kde je ukrytý poklad. Když budete úspěšní, odnesete si odměnu. A jak jsme byli úspěšní v této dobrodružné hře my? Naivně jsem se domnívala, že půjdeme v areálu přesně po trase uvedené na mapě a budeme plnit úkoly. Jenže Kája se vymkl kontrole po druhém stanovišti. Vždy ho  zaujalo něco jinde a nějaké plnění úkolů z dobrodružné hry ho nezajímalo. Věřím tomu, že to bylo tím, že jsme tam byli poprvé a byl plný dojmů z tolika možných aktivit. Takže dobrodružnou hru mám na seznamu aktivit, které si s Kájou do budoucna určitě podniknout. Možná to bude i lepší i v době, kdy už bude školou povinný. 




 

Vybrat si však můžete z více her. Záleží na vás, která vás zaujme. 



Nemusíte se bát, že v rozlehlém areálu zabloudíte, správnou cestu Vám prozradí ukazatele, kterých je dostatek. 


Od Svatyně, kde jsme  splnili jeden z úkolů z Cesty za pokladem, se Kája vydal k vědomostní hře - sedmi tabulím, na kterých jsou popsána zvířata a děti hádají, co za zvíře to je. Leták si můžete vyzvednout u vstupní pokladny zdarma a správnost odpovědí, pokud je třeba, si ověříte v prodejně. 



O kousek dál si děti mohou zahrát na starosty, prodavače, pekaře, hospodské, atd. neboť je zde i vesnice Hrejkov. Jednotlivé mini budovy jsou ze dřeva a jsou inspirované stavbami lidové architektury zdejšího kraje. 








Z Hrejkova nevěděl Kája kam dřív, až se ocitl v bludišti. A to ne v ledajakém. Jedná se o největší bludiště tohoto typu v ČR. Je sestavené z 1600 smrkových kůlů.  Jedním vchodem Kája do bludiště vešel a druhým vyběhl. Zvládl to proběhnout o hodně rychleji než my, rodiče :-)) V bludišti narazíte i na myšky, schválně, kolik jich tam napočítáte. 



Zábavné bylo i šipkové bludiště. 



Na dalším stanovišti si Kája vyzkoušel další profesi. Tentokrát archeologa. Dostal k dispozici náčiní a v písku se snažil najít pět různých předmětů - keramický střep, lidskou kost, skleněný korálek, stříbrnou minci a záušnici. Tato aktivita nás stála dva smíšky, tedy 20 Kč. Jaké bylo jeho nadšení, že tyto předměty našel a za odměnu si na památku odnesl korálek domů. 
Hned vedle je další naleziště a tam se hledají zkamenělí živočiši a kosti dinosaurů. 




A jsme u dalšího stanoviště. Kája si sám vyrobil amulet. Cena za tuto aktivitu  2 smíšky. 
Amulet jsme tam nechali "ztvrdnout". Před odjezdem domů si ho Kája vyzvedl a vzal si ho na památku domů. 



Zvířátka patří i do Zeměráje. 


Kája dostal hlad a tak jsme vyrazili do usedlosti Budař, kde se nachází občerstvení. 
Z nabídky dne jsme pro Káju zvolili pečené kuřecí stehno s knedlíkem a zelím a pro mě palačinky. Taťka se osvěžil jen nápojem. Abych nezapomněla, i zde se platí smíšky. Takže jsme si do prodejny, která je součástí této usedlosti, zašli rozměnit další peníze za smíšky. 
Co se mi velmi líbilo, byla nabídka her v prostorách občerstvení a naučné cedule. Věřte, že i dospělí se zde něčemu přiučí. Prostě škola hrou a to mě osobně moc baví.  
Pokud budete potřebovat na záchod, tak hned za rohem jsou budky TOI TOI. 









Hned vedle usedlosti Budař se nachází osada Budařov. V této osadě jsou obydlí, ve kterých můžete nabrat síly, posedět či si lehnout. Pokud vám tedy nebude vadit, že ležíte na slámě :-) K dispozici je i ohniště. 




TOP zážitkem pro nás všechny byla STEZKA NABOSO. Stezka je dlouhá 1 km. S manželem jsme si  řekli, že v tom Káju nenecháme samotného a zanechali jsme své boty u startu stezky také. Přiznám se, že po pár metrech jsem toho začala litovat, pak nastala krutá fáze, kdy jsem myslela, že jít bez bot po šiškách a jehličích prostě nevydržím a na konci jsem naopak litovala, že stezka už končí. Kája, který má ploché nohy, tak je pro něj tato stezka naprosto ideální. Velmi hezky je to popsáno zde https://www.zemeraj.cz/stezka-naboso/ a já jen doplním pár našich fotografií  a současně pochvalu Zeměráji - v průběhu trasy jsou tam totiž umístěny naučné tabule a je tam hodně aktivit, které děti během chůze naboso pobaví. 



Sem do té špinavé vody jsem vlezla jen já :-) 


Kája našel odvahu až o pár metrů dál .... 




12 m ? Tomu těžko někdo uvěří, ale na fotce trval :-))
 






Pohled od stezky k usedlosti Budař. 























Další aktivity na venkovní ploše u herny pod střechou, kde jsme se museli s Kájou pár minut přetahovat. 





Prostor herny pod střechou byl plný dětí, i když to podle fotek tak nevypadá. Věřte, že zachytit aktivity v herně bez dětí dalo velkou práci :-)) Děti se bavily zejména stavěním dřevěných kostek, skákáním do písku, házením balonků do stromu, atd. 







Nastal čas vyrazit domů. Bohužel. Určitě jsme ale v Zeměráji nebyli naposledy. 
Už teď se těšíme na příští rok.
Pokud vše dobře dopadne a nezasáhne vyšší moc, tak zde sdílím následující informace ze stránek Zeměráje:

Otevřeno od 1. května do 28. září 2021 v těchto dnech:
– v květnu a červnu o víkendech a státních svátcích od 10.00 do 18.00 hodin (včetně 28.–30. 6.);
– v červenci a srpnu každý den od 9.30 do 18.30 hodin (včetně 5. 7. a 6. 7.) – stanoviště a aktivity s obsluhou, včetně občerstvení, prodejny suvenýrů se směnárnou a pokladny u vstupu, se uzavírají v 18.00 hodin;
– v září o víkendech a státních svátcích od 10.00 do 18.00 hodin (včetně 27. a 28. 9.);













Komentáře

  1. Děkuji moc za suprový blog... Velice ráda si ho pročítám, když mám chviličku volno v práci nebo se jen tak doma nudím a děti už spí. Velice se mi i líbí to, že se zde věnujete různým typům na výlety. Co kdybyste příště zkusili napsat něco o Dubrovniku ? To si myslím, že by lidi zajímalo :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, právě jsem narazila na tento blog a jsem nadšená! Všechno je to krásně napsané a texty jsou doplněny skvělými fotkami. Já také strašně ráda chodím na různé tůry a výlety. Bohužel je kvalitní vybavení pěkně drahé. Nedávno jsem narazila na tento web: http://kuponozdroj.cz/, na kterém jsem sehnala slevový kupón na stránku eobuv.cz. Tam jsem si vybrala krásné a kvalitní pohorky na mé výšlapy.

    OdpovědětVymazat
  3. To je krásný skanzen. :) Byli jsme tam asi před dvěma lety. Je to prostě země ráj, neboli ráj země. Navíc je tam odtud krásný bazén s venkovním koupalištěm, takže jsme se tam pak ještě na chvíli šli vyřádit s dětmi. :) Rozhodně doporučuji všem, kdo pojede kolem. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Velkým rájem jsou pro mě momentálně finance. Vzdělávám se tak, abych mohla uskutečnit investice do půjček a tak si vydělat zase nějaké další peníze. Hodně mě totiž baví si hrát s vlastními vydělanými penězi. Je to taková forma uspokojení kterou vždy zažívám, to vám nelžu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat