LOUČEŇ - zámecký park


V zámeckém parku Loučeň jsme byli s manželem před několika lety. Tehdy jsem si koupila vstupenku pro dva na Slevomatu a v ceně bylo i vyhlášené jídlo z tamní restaurace "Čápy s mákem". 

Mezitím se nám narodil syn Kája, a protože toho baví zrcadlová bludiště, nebo třeba nafukovací labyrint na Černé hoře v Harrachově,
rozhodla jsem se, že si na Den maminek uděláme výlet na Loučeň. 


Jako vždy před každým výletem  jsem otevřela vyhledavač na internetu, abych se dozvěděla víc. Narazila jsem na rozhovory s paní Kateřinou Šrámkovou, která před lety koupila zchátralý zámek se zámeckým parkem. Své panství otevřeli veřejnosti 7. 7. 2007 a nyní po letech, je zámek Loučeň jedním z nejnavštěvovanějších míst v ČR. 


Protože v době naší návštěvy vzhledem k opatřením spojených s koronavirem

neprobíhaly běžné prohlídky s průvodcem v zámku, rozhodli jsme se jít s rodinkou pouze do parku. 




Než začnu psát o našich zážitcích z parku vrátím se ještě k "běžným prohlídkám".
Prohlídky na tomto zámku totiž nejsou běžné, ale výjimečné. I klasickou prohlídkou provází průvodce v kostýmu z dávné minulosti. Večerní prohlídky při svíčkách jsou jistě také velmi zajímavé. A kterou prohlídku bych chtěla s Kájou zažít já ?   Dětskou. Kája má rád kočky a zaujala mě jedna část dětské prohlídky - hledání ztraceného kocourka z princovy ložnice. Milovníci čokolády mohou pro změnu absolvovat prohlídku čokoládovou. 

A teď už k naší procházce zámeckým parkem. 

Auto jsme na neplaceném parkovišti před vchodem u zámku nechali stát asi ve 14 hodin. Kdybychom tam jeli v budoucnu znovu, tak si na tento výlet vyhradíme celý den a přijedeme hned dopoledne. Aktivit tam bylo spousty a na některé místa jsme se vraceli opakovaně. 

Kromě labyrintů / bludišť tam na vás čeká: dětský lanový park, kuličkové hřiště, obří šachy, amfiteátr,  dětské hřiště, perníková chaloupka, ohniště, spousta míst k příjemnému odpočinku i rybníček s rybami
(a kdo ví, třeba uvidíte i tu zlatou - stejně jako my).  Můžete se vydat labyrintovou stezkou,
ale i dendrologickou. Nebo cestou CIK CAK jako my 😂









Po celý květen si můžete v parku užít akci KVĚT(N)OMLUVA. 7 rostlin ze 7 míst světa. 
V infocentru či na pokladně dostanete mapku a u každého stanoviště květomluvy budete doplňovat písmenko do tajenky. Z každé tabule Květ(n)omluvy se dozvíte o rostlině zajímavé informace. 
Pokud tajenku vyluštíte, obdržíte od květinové víly dárek. 




A pokud Vás Květ(n)omluva zajímá, můžete vyrazit i na prohlídku zámku se stejným názvem. 

Na památku z parku si můžete odnést fotku díky fotopointům umístěných v zámeckém parku. 

Proměnit se můžete např. v bílou paní, rytíře, princeznu Sissi, Sochu svobody a to není vše! 
Přijeďte a přesvědčte se. 






 



Labyrintů/bludišť je v zámeckém parku 12. 

Nejvíc u Káji bodovalo tisové bludiště. Možná proto, že jsme uvnitř něho opravdu netušili, kudy se dostat ven a věřte tomu, že stačila jen malá chvíle  a už jsme nevěděli, kudy jsme do něj přišli.   
Dvě dřevěné lávky (vyhlídky) v tomto bludišti nám sloužily jako rozhledna a nápověda kudy se dostat ven. Když jsem ale sešla schody dolů, tak už jsem zas nevěděla kudy kam. Ale nebojte, že se z  něj nedostanete ven. Pár lidí a zejména dětí využilo nenápadné průchody mezi keři, tak se nemůže stát,
 že byste se z bludiště nedostali vůbec. Toto bludiště je v parku největší a jeho "materiálem" je živý plot z tisu červeného. 






Cestou k dalšímu labyrintu si Kája všiml dětského lanového parku a běžel si ho vyzkoušet.

V některých úsecích potřeboval tatínkovu pomocnou ruku, ale ve finále to zvládl na jedničku. 

V těsné blízkosti lanového parku jsou dřevěná posezení (pro odpočívající "rodiče"). 


Na travnaté ploště si několik lidí udělalo piknik. Přinést jídlo si můžete vlastní, ale můžete si i zakoupit jídlo na místě. Např. piknikové koše od zámku Loučeň nemají chybu. Piknikové koše, Zámek Loučeň (zamekloucen.cz)  Dostanete připravený piknikový koš, deku a ještě je v ceně zahrnuta vstupenka pro dvě osoby do zámeckého areálu (v případě varianty romantické či vegetariánské) nebo rodinnou vstupenku v případě rodinného piknikového koše. 




U občerstvení se ještě chvíli zdržím. Pokud nemáte velký hlad, můžete si koupit  něco na chuť u stánků
s občerstvením a dobrotami. A protože se blýská na lepší časy, otevře se doufejme brzy i restaurace s klasickým posezením. Opéct si tu můžete i špekáčky či klobásy na ohni (kousek od infocentra).
Vše potřebné máte k dispozici. 

Mám ráda sladké a neodolala jsem borůvkovému knedlíku do ruky. Neměl chybu!
Moc jsem si pochutnala. 











Vedle ohniště je menší dětské hřiště. Menší ale hezké ! 



Vraťme se ale zpět k labyrintům / bludištím. Vždyť jich na nás čekalo ještě 11 !

Dlážděné bludiště, kamenný labyrint, palisádové bludiště, provazové bludiště, pískovcový labyrint, královský labyrint, písmenkový labyrint, buxusové bludiště, travnatý labyrint, světelný labyrint a prstový labyrint (tatínkův nejoblíbenější)













Kdo se chce o labyrintech a bludištích dozvědět víc, ten jistě uvítá informační panely s několika zajímavými tématy. 











Zámecký park je otevřen denně, ve všední dny od 9 h do 17 h a o víkendech od 9 h do 19 h. 



Pokud  jste rodina 2+1, máte v plánu v letošním roce jet na výlet, a chcete navštívit Loučeň (zámek i park), Mirakulum, zažít jízdu úzkokolejkou i bojovým vozidlem pěchoty v Tankodromu, či navštívit ZOO Chleby, zakupte si výhodnější zážitkový voucher Elbiana, který stojí 1750 Kč a platí jako vstupenka pro dva dospělé a jedno dítě  do všech uvedených míst. 



A pozor nesmíme zapomínat ani na tatínky. Ti mají svůj svátek v neděli 20. 6. 2021 a tento den mají vstup zdarma. Pokud chcete společně tento den do zámku Loučeň či do parku vyrazit, nebudete litovat.

 


 

Komentáře

  1. Tak ani tam jsem nikdy nebyla.... Snad tam stihnu s dětmi zajet dříve, než se zase všechno zavře. :-// Dcera má příští týden narozeniny, tak s ní chceme s manželem a zbytkem rodiny vyrazit někam na výlet. Koupila jsem jí jako dárek novou bundu se super slevou, tak alespoň ji bude moct poprvé vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna v zámeckém parku Loučeň jsme byli s rodinkou naposledy asi před 3 lety, ale bohužel náš výlet předčasně skončil, když si manžel uvědomil, že zapomněl vypnout sporák :-D Dnes už bychom se naštěstí domů vracet nemuseli, jelikož máme domácnost propojenou s cloudovým řešením od Jablotron, takže vše můžeme ovládat na dálku :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat