LUHAČOVICE - lázně a prameny

 





LUHAČOVICE - pro mě osobně jedno z nejkrásnějších lázeňských měst u nás.

Zajímavá architektura,  příroda kolem, klid, pohoda a výborné léčivé prameny. Kdo z nás by neznal například nejproslulejší luhačovický pramen  Vincentku?  Tu, která nám rozpouští hleny, usnadňuje dýchání, má vliv i na trávicí ústrojí, diabetes, látkovou výměnu a v jednom doušku tělu dodává  denní dávku jódu. Novinkou pro mě je, že slouží jako prevence zubních kazů u dětí.  Teď společně vyrazíme na jednu moc hezkou procházku, kterou začneme u Kostela Svaté Rodiny. 




Kostel Svaté Rodiny je nový, začal se stavět v roce 1996  a v roce 1997 ho posvětil olomoucký arcibiskup Jan Graubner. V jeho těsné blízkosti se nachází minerální pramen Svatého Josefa.
Před kostelem stojí sousoší rodiny od 
akademického malíře a sochaře Marka Trizuljaka,
které bylo v prosinci 2018 posvěceno.
 Záměrem autora bylo ukázat rodinu jako dynamické společenství osob, které život přijímají, předávají a vychovávají svoje děti nejenom pro sebe, stejně jak nás učí svatí
Marie a Josef.  I Ježíš se narodil v rodině, kde dospěl a naplnil svůj úkol, své poslání.  

Přešli jsme mostek přes Šťávnici (Luhačovický potok) a pokračovali po nábřeží směrem k pramenu Ottovka. Na mostku u tohoto pramene jsme si chtěli udělat rodinné selfie. A .... utopili jsme foťák. Mostek se zhoupl a foťák spadl do vody. Manžel ho sice vylovil, ale opravit se už nedá.
Tímto se tedy omlouvám za kvalitu fotek z Luhačovic, musela jsem si vystačit se svým starým mobilem.  Ale bohudík v tu chvíli za něj. Ponaučení pro nás : pořizovat selfie jen na bezpečných místech 😂 fotku na památku s vylovením foťáku mám:  




Jdeme dál. Pramen Ottovka.  Své jméno získal po hraběti Ottovi Serényiovi. Otto Serényi – Wikipedie (wikipedia.org)  Ottovka má zvýšený obsah jodu, železa, kyseliny borité a některých stopových prvků.
Luhačovické minerální vody platí za jedny z nejúčinnějších v Evropě. Pomáhají při lázeňské léčbě dýchacího ústrojí, pohybového ústrojí, trávicího ústrojí, oběhového ústrojí, cukrovky i rekondici
po onkologické léčbě.





U Ottovky zjišťujeme, že jen o kousek dál v lese se nachází pramen Viola. Jdeme tedy k němu. 
Nad pramenem je nápis: Zdraví je dar, kterého si važme ! Anna Kleblová 
Jak moc jsme se o tom už v životě  sami přesvědčili. Nechybí ani obrázek tančící Violky a báseň. 







Od Violy jsme pokračovali k pramenu Marie.  Tyto dva prameny spojuje křížová cesta, která je součástí Jurkovičova okruhu. Tvoří ji 20 obrazů, 3 nápisy a 18 zastavení. Autorkou maleb je Jitka Jurnečková.

Minerální pramen Marie je přírodní středně mineralizovaná studená hypotonická voda hydrogenuhličitano-vápenato-sodného (hořečnatého) typu. Vápník je potřebný pro pevnost zubů
a kostí, silné srdce a normální hladinu cholesterolu, sodík pro správnou svalovou činnost a přenos nervových vzruchů.












Okruh D. Jurkoviče dále vede k jezírku. "JEZÍRKU LÁSKY " a tam jsme prostě museli jít. 




Kdo chce mít trvalé štěstí v lásce a manželskou věrnost, tak by prý měl v jezírku smočit levý ukazováček. Já to vzdala dřív než taťka. Taťka se snažil víc.  Na chvíli dokonce zmizel a začala jsem podezírat vodníka, o kterém se tu traduje pověst, že ho vzal pod hladinu. Akorát vodník
z pověsti údajně lákal dívky na pentličky, tak nevím, co by dělal s naším tatínkem 😂

Jezírko lásky - vodní nádrž vybudoval hrabě Serényi jako zásobárnu vody pro divokou zvěř. 







Vrátili jsme se k pramenu Marie a sestoupili dolů do lázní. 




Dostali jsme chuť na něco dobrého a zašli jsme do Restaurace a kavárny v lázních, která je přímo
na kolonádě. My se osvěžili utopenci na počest utopeného fotoaparátu, Kája si dal své oblíbené špagety. 
Obsluha příjemná, jídlo dobré a prostředí klidné. 





Cestou zpět na penzion.... a ještě pár zajímavostí navíc 





Amandka - nejstarší luhačovický minerální pramen 





Hotel JURKOVIČŮV DŮM - Ve své době byl dům nazýván barevnou pohádkou. 
Je to jedna z prvních staveb, kterou Jurkovič v tomto malebném městečku vytvořil. 
Dušan Samo (Samuel) Jurkovič byl výrazným představitelem secesní architektury. 
Jedinečné přírodní prostředí Luhačovic ho inspirovalo k vytvoření zcela unikátního souboru staveb
ve stylu lidové secese. V letech 1902–1914 zde zásadně ovlivnil vzhled jednotlivých budov i celý urbanismus luhačovických lázní.




Vedle Jurkovičova domu je Lázeňská kaple svaté Alžběty Uherské, kterou dala roku 1795
postavit majitelka lázní Alžběta Serenyová pro nemocné léčící se v lázních. 
Byly chvíle, kdy u ní byly doslova fronty. 






Pramen Dr. Šťastného - pro mě jeden z nejchutnějších. 



 
 Místa v Luhačovicích, která jsme navštívili a doporučujeme 








V Luhačovicích jsme rozhodně nebyli naposledy, moc se nám tam líbilo. 
Takže papa zase někdy příště 


























Komentáře

  1. Ahoj, tak se musím přiznat, že jsem v Luhačovicích ještě nikdy nebyla. Určitě to musím napravit! Jezdím totiž spíše na výlety do zahraničí a Česko nějak zanedbávám. K mým výletům do zahraničí ráda využívám hlasový překladač, jelikož umím jen Rusky a tento jazyk už se tolik nevyužívá, když vyjedu někam západ :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám Luhačovice hrozně ráda, máme je kousek a přijde mi, že je zde hodně k vidění, právě i s dětmi. Asi je v tom trochu nostalgie, protože mi vždy mamka vyprávěla, jak tady prarodiče jezdili slavit výročí svatby a dávali si tvarohové knedlíky s jahodami :-) jednou jsme se tady ubytovali celá rodinka v krásném penzionu, kde si opravdu vyhráli i se zahradou a děti zajímalo hlavně zahradní jezírko, kde koukali na ryby a dokázali si tam vyhrát půl dne. Na Luhačovice nedám dopustit, opravdu krásné míst k navštívení.

    OdpovědětVymazat
  3. V Luhačovicích jsem nikdy nebyla, ráda bych se tam ale podívala. Máme v plánu s manželem ještě tento měsíc vzít auto a projet s ním pár hezkých míst po ČR. Jako taková náhrada za nevydařenou dovolenou. Právě tento týden chce manžel na cestování auto připravit. Dokonce už tady objednal i nějakou autokosmetiku atd, aby auto bylo před cestou hezky čisté. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Také se mně v Luhačovicích vždy moc líbilo a ráda jsem se do těchto koutů republiky vracela. Člověk s sebou dokonce v tomto regionu ani nemusí tahat filtrační konvici protože voda je zde naprosto dokonale přírodní a k tomu obsahuje výsoký podíl minerálů.

    OdpovědětVymazat
  5. To je fakt parádní tip na výlet. Já jsem slyšela, že tam v okolí je moc pěkná příroda. Říkala jsem si, že bych mohla zkusit překecat manžela, že bychom sbalili naše trekingové hole a vyrazili se tam podívat. Přecejen nemáme to až tak daleko a myslím si, že i v tomto podzimním počasí by tam mohlo být pěkně. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zrovna nedávno jsem si říkal, že bych po dlouhé době mohl zase navštívit nějaké ty lázně. V Luhačovicích jsem byl pouze jednou, asi před 15 lety ale moc se mi tam líbilo. Nedivím se, že zrovna tyto lázně lidé tak často vychvalují. Jak to tak vidím, tak tam asi v létě opět zavítám. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat