Památník - MOHYLA MÍRU - Bitva u Slavkova - Muzeum Brněnska

Jedním z našich zajímavých výletů v loňském roce byla prohlídka místa spojeného s bitvou u Slavkova. Jedná se o památník MOHYLA MÍRU  a od ní opodál stojící muzejní pavilon



Auto jsme nechali zaparkované na parkovišti za 40 Kč. 

Pratecké návrší s mohylou je nejvyšším bodem bojiště (324 mnm). 




Koupili jsme si vstupenky, které zahrnovaly jak prohlídku kaple památníku, tak prohlídku muzejního pavilonu. Můžete však zakoupit i vstupenky jen do jednoho z těchto míst.

Muzejní pavilon s multimediální expozicí Bitva tří císařů Slavkov / Austerlitz 1805.





Průvodce v muzejním pavilonu jsme neměli, celý jsme si jej prošli sami. Až nyní jsem se však dočetla, že by tam měla být i dětská herna, na kterou jsme však během naší prohlídky nenarazili.   

Musím říct, že se nám prohlídka moc líbila a byli jsme vtaženi do děje.  Chvílemi to bylo i napínavé, protože jsme třeba vešli do místnosti, kde byla tma a najednou se začalo něco posouvat, ozývaly se hlasy či promítaly záběry z bojiště. 

Setkání Napoleona a Františka po bitvě u Spáleného mlýna mě rovněž rozhodilo, figury byly tak věrohodné, že jsem chvílemi váhala, zda to nejsou živí herci :-)  

Fotit se uvnitř nesmělo. Bylo mi dovoleno udělat jednu fotografii na začátku prohlídky a druhou na jejím konci. 

V určený čas jsme měli prohlídku památníku - kaple MOHYLY MÍRU. 






Ta jíž proběhla s průvodcem a jsem za to moc ráda. Dozvěděli jsme se spoustu informací,

prohlídka byla velmi působivá a zajímavá, i když jsme vlastně byli jen "v jednom prostoru." 

Mohyla byla vystavena mezi roky 1910 a 1912 a iniciátorem stavby byl kněz a pedagog Alois Slovák.

Při vzniku památníku nehrály roli vlády, armáda nebo církev, ale je dílem obyčejných lidí.
Lidí, kteří vědí, že úcta k válečným obětem, ať už patřily kterékoli straně, respekt před majestátem smrti je součástí důstojného života.  






Zdůrazňuje smíření národů. 

Vybudovaný pomník je tvořen   čtyřbokým jehlanem vysokým 26m. Na jeho vrcholu je 10m starokřesťanský kříž na zeměkouli, zdobený reliéfy Panny Marie, Krista, Boha Otce a Adamovy hlavy.

V každém rohu stavby jsou štítonoše, kteří symbolizují země, které se bitvy u Slavkova účastnili.  Tedy Francie. Rusko a Rakousko. Čtvrtým je Morava, kde se bitva konala. 

Uvnitř mohyly je kaple s mramorovým oltářem. Vyzkoušeli jsme si i pozoruhodnou akustiku, šepot v jednom rohu je slyšet v rohu protilehlém. Fotografovat jsem v kapli nemohla. 

Návštěva tohoto místa byla dojemná, člověku na tomto místě ještě víc dojde, jak nesmyslné války a bitvy byly a jsou.  Nápisy na památníku jsou v několika jazycích.   



Bitva u Slavkova 

2. 12. 1805 došlo k nejkrvavější bitvě na našem území, kdy zemřelo 60 000 lidí. Napoleon zde porazil rusko - rakouskou armádu. Hovoří se o ní jako o bitvě tří císařů, účastnil se jí kromě Napoleona I. i ruský car Alexandr I a císař František. 



Občerstvit se můžete v kavárně v pavilonu. 



Na místě jsem si všimla upoutávky na venkovní únikovou hru Začarovaný poklad, ale nevím, zda je  ještě funkční.. Začarovaný poklad (muzeumbrnenska.cz) 



Komentáře

  1. Ano, to je opravdu moc krásné místo. Zrovna příští víkend se tam chystáme s přítelem zajet na výlet. Jezdíme tam docela často, nebydlíme totiž moc daleko! :-) Manžel si navíc nedávno pořídil nový batoh, tak si tam chce vzít a vyzkoušet, jestli je tak skvělý, jako na webu inzerovali. Já teda nevím, co od něj čeká, ale snad nebude zklamaný :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat