JADERNÁ ELEKTRÁRNA DUKOVANY


 Úvodem napíšu jen pár základních informací a poté  popíšu naše zážitky z exkurze na místě. 

Jaderná elektrárna Dukovany je první jadernou elektrárnou postavenou na českém území a pokrývá
přes 20 % veškeré spotřeby v České republice. Má čtyři výrobní bloky, první z nich byl uveden
do provozu v roce 1985. 



Když jsem na mapách hledala možné cíle našich výletů v rámci pobytu u Mohelna, tak mě upoutala  

jaderná elektrárna Dukovany.  Prohlédla jsem si webové stránky Dukovany | Skupina ČEZ - O Společnosti (cez.cz) a narazila na možnost exkurzí. Protože byly letní exkluzivní prohlídky  totálně vyprodané, tak jsme se rozhodli pro tu "obyčejnou" exkurzi, která se i tak ukázala být neobyčejnou.
Dva dny před naší návštěvou jsme se přihlásili prostřednictvím registračního formuláře na přesně stanovený čas exkurze. 

Od září je možné se přihlásit na prohlídku s průvodcem (vč. ReakTour) na emailu infocentrum.edu@cez.cz nebo na čísle 561 105 519 (po-čt 8 -15h, pátek 8 - 12,30, víkendy a státní svátky 9-16h) 

U recepce informačního centra nás ve stanovený čas vyzvedla a přivítala naše průvodkyně spolu se svým kolegou. Odvedli nás do sálu, kde proběhl poutavý výklad a pustili nám krátké informační video. Poté nám rozdali sluchátka a brýle, vysvětlili, co nás čeká a za chvíli jsme se už zúčastnili ReakTouru. Jedná se o první virtuální prohlídku jaderných elektráren na světe (Dukovany, Temelín). Během této virtuální prohlídky jsme měli možnost nahlédnout do reaktorového sálu, velínu i chladící věže. Celá virtuální prohlídka je udělaná zábavnou a zároveň vzdělávací formou. Na tomto odkaze si lze pustit virtuální prohlídku i  z pohodlí domova: Oculus TV on Oculus Go | Oculus





Závěrem naší návštěvy jsme si prohlédli zbývající prostory infocentra, ve kterých bylo spoustu interaktivních exponátů, dětský koutek, prodejna upomínkových předmětů. 




























Do konce září se děti mohou zapojit do soutěže, kterou když úspěšně zodpoví, tak obdrží EDUkativní blok. 

 



Po této moderně a moc hezky udělané exkurzi bych chtěla časem navštívit i další infocentra.
Jejich přehled je zde na fotografii 

















Komentáře

  1. To abych si zase zvýšila životní pojištění když vidím jak se všichni poplácávají po ramenou za to jak se bude stavět nový blok na elektrárně dukovany. Bydlíme kousek a musím říct že to počasí v okolí se neskutečně za těch 40 let provozu změnilo. Samozřejmě k horšímu.

    OdpovědětVymazat
  2. Nemá holku koničky jako o něm Musím. Hledat nové holku

    OdpovědětVymazat
  3. Stavili jsme se tam na cestě do Vídně a musím říct, že je to fakticky fascinující budova. Pamatuji si, že jako malá jsem tam byla dokonce na školní exkurzi, která mě hodně bavila. Ale jako teď mě ta technika zase tak moc nebere, takže jako ano, je to velké... ale to je pro mě tak veškerý dojem. Mnohem více jsem si pak užila tu Vídeň, i když jsem zde musela načíst, jak funguje hromadná doprava ve Vídni.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat