STRAKONICE - HRAD A MUZEUM

Strakonický hrad je jeden z nejstarších šlechtických hradů jižních Čech a nejrozsáhlejší dochovaný hradní komplex v České republice. 







V prostorách hradu sídlí mj. muzeum středního Pootaví Strakonice, které jsme navštívili před 2 lety  v rámci výletu s pobytovým táborem pro rodiče s dětmi. 

V muzeu jsme si prohlédli většinu expozic - Dudv a dudácké tradice, Loutky a loutkové divadlo, Textilní výroba ve Strakonicích a Česká zbrojovka. 

V expozici DUDY A DUDÁCKÉ TRADICE jsme strávili nejvíce času, neboť je jedinečná, moc hezká, a interaktivní.  Můžete si prohlédnout dudácké vybavení, dudy, shlédnout dokumenty, do sluchátek si pustit dudácké melodie nebo si zahrát puzzle a pexeso. Seznámíte se s historií i současností dudáctví.  Můžete si zde i vyzkoušet, jaké je to hrát na dudy a proměnit se alespoň pro tu chvíli ve "Strakonického dudáka".  











Děti se velmi pobavily i v další expozici LOUTKY A LOUTKOVÉ DIVADLO, kde si ve dvou skupinkách střídavě vyzkoušeli, jaké je to hrát loutkové divadlo a jak je těžké (nebo snadné?) pobavit diváky. 









Maminky se pro změnu v expozici TEXTILNÍ VÝROBA VE STRAKONICÍCH vrátily o pár desítek let zpátky, kdy si na hlavu daly barety a vyfotily se u reklamních dobových plakátů. 









Zejména pro kluky byla zajímavá část věnovaná ČESKÉ ZBROJOVCE , motorky a zbraně.  

















Otevřené jsou v současné době i krásné prostory kapitulní síně a ambitu s restaurovanými nástěnnými malbami, expozice maltézského řádu, vyhlídková věž Rumpál a černá kuchyně.  

Před dvěma lety jsme také měli možnost jít na vyhlídkovou věž Rumpál, ale přiznám se, že jsme zůstali dole a místo stoupání po schodech a jedinečnému pohledu z výšky, jsme dali přednost zmrzlině a kávě z kavárny na nádvoří. Náš celodenní výlet zde totiž nekončil a potřebovali jsme ještě pár sil. :-) 

Přehled všech současných prohlídkových okruhů naleznete zde : Muzeum Strakonice | Muzeum středního Pootaví Strakonice (muzeum-st.cz)

Kromě pondělků je otevřeno každé úterý až neděli, od března do prosince, od 9 do 17 hodin. 

Na stránkách muzea jsem se také dověděla, že zde probíhá Univerzita třetího věku, jejíž první ročník byl 2022/2023. Muzeum Strakonice | Muzeum středního Pootaví Strakonice (muzeum-st.cz) Tomuto vzdělávání já osobně velmi fandím, protože je fajn, když senioři najdou nějaký koníček, dále se vzdělávají a hlavně setkávají. 

Strakonický hrad rozhodně za návštěvu stojí. :-) Fotky před 2 lety, aktuální nemám. 













 

Komentáře

  1. A takové termály slovensko vás pro rodinu nezaujaly? Já bych se tam určitě chtěla jet někdy na jaře podívat. Ono to tam musí působit opravdu romanticky. Domnívám se zároveň že si hodně lidí odváží super zážitky za adekvátnější ceny než v maďarsku.

    OdpovědětVymazat
  2. Vím že se mi tam na jednom hradu na vysočině hrozně moc líbily dřevěné dekorace, ale to už je několik let co tam byly a určitě je do té doby nějaký vandal už zlikvidoval. Což je strašná škda jak si tady těch věcí nikdo skoro neváží.

    OdpovědětVymazat
  3. Na takovém hradě kde je asi stále zima jelikož je všude tak max 10 stupňů a to ať už je zima a nebo teplo, je neustále k dispozici přikrývka 140x200 na spaní, že ano? Já bych nedokázala dlouhodobě žít v takovém prostředí kde je vám skutečně neustále zima, jen co je pravda.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat